Vad man med lite järn kan göra

Beklagar att det dröjt med bilder från vinkällaren - här kommer i alla fall en uppdatering. Det första som vi byggde vad en bardisk. Den är rustikt byggd av gammal ohyvlad ek och gamla skruv av mässing. Självklart linoljad.

 

När vi höll på med kontorets fondvägg och murstock letade vi efter en spotlight. Vi hittade till sist en superläcker men väl på plats hemma blev det inte riktigt hundra så den har aldrig kommit på plats. Nu blev den barbelysning istället och de ursprungliga halogenlamporna ersatta med LED. Tänk vilket himmelskt sken det kan ge en öl. Våffeljärnet i bakgrunden kommer från Norrahammar.

 

Så vad kan man göra med lite järn?Jo, man kan göra en vinkällartypisk gallerdörr - man måste ju skydda dyrgriparna  :-)

   

Snart är det invigningsdags

Vinkällaren börjar ta form

Arbetet går framåt. Golvet är lagat efter att väggarna försvann - väntar på att betongen ska torka så man kan måla - torkar dåligt just nu. Väggarna är spackalade och bättringsmålade och taket har också fått färg. Vi gillar att bevara det gamla i huset så belysningsarmaturerna har vi räddat så gott det gick och även belysningsknappen. All annan el är ny. En liten bonus blev den lilla infällda smatten med marmorhylla från en havererad fönsterbräda.

   

Just nu funderar vi på om vi ska ha bardisk eller bord. Till vårt förfogande har vi två stycken riktigt breda ekbrädor i riktigt rustikt skick.

(och jaaaaaa, det är väldigt lite vin i källaren)


Inte bara husse går lös

Nu är allt rivningmaterial borta (jag beklagar att jag inte hunnit fota). De blev tre lass med bilen - tur man har en gammal pickis. Hade den parkerad på gatan för att inte behöva bära allt så långt. Det visade sig vara en dååålig idé. För trots att bilen inte är speciellt liten lyckade grannen backa in i bilen och totalt demolera förardörren så nu måste vi krypa in passagerarvägen. Ett argt meddelande från tidningsbudet har också dykt upp.

Husse går lös på huset igen

Denna tanke hade också spirat länge. Vi har velat länge mellan olika lösningar och idéer men till slut bestämt oss och då är det bara att sätta igång. 
Vi ska av matkällare, potatiskällare och gång göra en stor och mysig vinkällare. Första steget är att ta bort väggarna däremellan. Det är inget kul glamourjobb men det måste göras.

Nedan ser vi utrustningen:          Verktyget:                       Vägg som ska bort:
                                 Första hålet:                   Mer borta:                       Töcken:

                            

Husse går lös

Vaknade med känslan av att nu är det faktiskt dags. Har tänkt och pratat om detta hur länge som helst men nu ska det ske. Tog fram tigersågen och satte efter att ha tagit ett djupt andetag den i den gamla fina källartrappen. En halvtimme senare var trappan borta - märklig känsla att se hålet. Därefter blev det en tur till tippen för att bli av med resterna och 1100 kr på byggfirman :-( (för det nya virket).
Väl hemma blev det först uppregling sedan nya golvbrädor. Allt var klar på ca 6 timmar och dämed hade husets yta ökats med lika många användbara kvadratmeter. Husse nöjd :-)

Se förändringen fångad i nedanstående serie: