Fynd!

Ibland hittar man en möbel, en inredningsdetalj eller ett porslin som man verkligen känner att det skulle man vilja ha. Efter att sen tittat på prislappen, tycker man inte att det passar så bra längre...

Vi försöker naturligtvis att hitta det som passar dels till vårt 50-talshus, men också sådant som vi tycker om och skulle passa.

I ett 50-tals hus finns det tex marmorfönsterbrädor. Dessa har under tidens lopp råkat ut för en och annan skada och har då oftast bytt ut mot marmorimitation. Därför blev vi jätteglada när vi hittade (längst in i ett dammigt hörn) två stycken marmorfönsterbrädor på en loppis i somras. Vi fick dom för 50 kronor styck!

Marmorfönsterbrädan. Ljusstakarna är en julklapp från vår arbetsgivare och blomman fick L-A i födelsedagspresent av arbetskamraterna (den lever än!).

    

Men inte nog med det. På samma loppis hittade vi vår kökssoffa. Soffan är hur skön som helst att ligga och ta igen sig på efter maten (som ni ser ligger katten där både före och efter maten). Det roliga med soffan är att den passade utmärkt ihop med köksbordet C-G fick av sin mamma som hon i sin tur hittat på en loppis! Och inte nog med det. Av de fyra köksstolarna räddades två undan från att bli ved av L-As pappa och de andra två har han i sin tur hittat på (ja var tror ni) loppis.

Nya dörrar blir som gamla

I den "nya" delen av huset byttes ju alla dörrar på 70-talet till mörka spegeldörrar av ihålig kvalitet. De passar inte huset och inte ihop med orginaldörrarna. Så de har vi nu börjat bygga om efter utseendet på källardörrarna. Tyvärr kan vi inte skapa samma utseende som orginaldörrarna. Nedan finns bild på dörren före och efter. Det som saknas på färdigbilden nedan är som vanligt lister.

  

En gång skåp forts . . .

Så äntligen är den nya dörren på plats och målad. Om ni läser om vedermödorna med att hitta rätt kulör till trappen så kan man läsa att vi hade några burkar med ganska rätt nyans kvar. Så av dessa blandades fram den korrekta nyansen och dörrarna målades 2 lager. Det är billigt att återanvända gammal färg. Knopparna var vi på jakt efter ett tag. Hittade riktigt snygga på Järnia men de kostade 145 kr / st och vi behövde tre. Vi gick i desperation förbi Nordiska kompaniet och där hade de knoppar för 5 kr / st. Renoveringen kostade alltså delar av en masonitskiva och 15 kr i knoppar.

 

Sjuklingens dag

När man är sjuk och sambon åker till apotket för att inhandla diverse medikamenter och kommer hem med den här blir man minsann lite friskare med en gång!

Tulpaner

Avloppsröret ska bli täckt

Av någon anledning drogs avloppet från övervåningen i en käck krök. Förr dold inne i ett köksskåp Sjukt men efter rivningen helt odold och man kan lugnt säga att det hörs nar man spolar.Snart kommer bild på det slutliga resultatet.

Arbetsrummet gör nu skäl för namnet

Äntligen så har lacken torkat på golvet och listerna är på plats så nu kunde vi flytta in skrivbord och datorer. Man kan riktigt känna inspirationen flöda i den härliga miljön.Dock blev vi lite besvikna på den nyinköpta takspotten (som vi egentligen köpt till köket men då vi inte fick ner lampan som vi satt upp där för upphängningen gått i baklås) för den gav lite för smalt ljus och så bländade den för mycket om man satt vid datorn.

Dock återstår lite att göra som t ex att elektrikern ska dra jordade uttag till datorerna.

Eklist som kronan på verket

För att få en snygg övergång mellan tegel och nyslipat golv i arbetsrummet tyckte vi det skulle vara fint med en eklist. Det behövde dessutom vara lite tjockare än vanliga golvlister för att täcka springan som tidigare putsen på skorstenen täckt.

Ny golvlist i ek

Sladdarna som kommer upp ur listen är bredbandet som kommer från fibern i källaren (nu behöver vi inte ha en lös sladd i källartrappan mer).

Hushälsning

Den här trevliga hushälsningen hittade vi när vi började riva gamla köket. Är det inte härligt att någon har ansträngt sig att skriva ner dessa rader för att sedan gömma lappen bakom tapeten. Fram för mer sådant!

Hushälsning

Skorstenen - Gamla ägare sätter spår

När den moderna köksfläkten skulle installeras på sextiotalet passade inte det gamla hålet utan man gick lös på den arma skorstenen och flyttade hålet i sidled. Vackert var inte ordet. Efter som detta ju nu ska bli arbetsrum behövs ingen fläkt utan istället en stilfull ventil som kan hindra varmluften från att evakueras ut via skorstenen den kalla delen av året. Vi hittade en perfekt sådan hos Bosse Spisdoktorn (det inte han har ...). Den var av märket Norrahammar vilket är speciellt trevlig då L-A är född där. Nedan ser nu arbetets gång - naturligtvis glömdes det att ta en riktigt "före" bild.Återstår att mura in kabeln som så "diskret" fällt in av nyss nämda tidgare marodö ... förlåt ägare. Bruket var dock något fel i färg så det får vänta.
Nu är kabeln inputsad och vi har blivit en lärdom rikare, nytt bruk har inte samma färg sam gammalt oavsett typ uppenbarligen :-(

Arbetsrummet forts: En gång skåp ...

Från början när huset var nytt var det ett skåp/städskrubb men sedan när kylbehovet blev större togs sågen fram och det gjordes plats för kylskåp. Dock finns det i ett arbetsrum finns inte stor nytta av detta om inte för att kyla datorn ;-)

Nåja det som är förstört kan självklart återställas. Först snicka ihop ett nytt ramverk där det gamla tagits bort och så på med lite färg.Nu återstår bara dörren

6 januari

Nu är det snart sommar :) Skämt å sido, men det är faktiskt knoppar på syrénen.

Syren

Nästan klart arbetsrum

Nu är det inte mycket som återstår. Nu är golvet klart. Slipat och lackat 3 gånger med vattenbaserad lack. På den  andra bilden kan man se hur lagningen av golvet där avloppet var blev i färdigt slipat skick. Tyvärr har tiden utan lack mörkat vissa partier av golvet djupare än vad som slipades ner.Färdigt badrum

Två bilder på badrummet före renoveringen.Så här blev det färdiga resultatet i badrummet.
 Lagning av avloppshål i nya kontoret

Här är en bild på det före detta avloppet, golvet har lagats med brädor från en hylla. Notera den lilla plastslangen - här kommer bredbandskabeln gå :)

Golv1

Kontoret

En morgon när jag kom ner hade C-G en överraskning till mig. Nytapetserat i hela rummet. Gissa om jag blev förvånad och glad :)
Som ni ser har jag inte kommit lika långt med murstocken...

Nytt badrum

Nytt badrum ska det bli. Så här ser det ut när man har rivit ut det gamla, fuktspärren och nya golvet är pålagt. Till detta har vi dock anlitat hantverkare, och det har fungerat mycket bra med dom :)


Arbetet med kontoret

Har varit dålig på att skriva om allting som händer, men det har ju varit så mycket (födelseagar, jul, nyår, resor mm). Här kommer i varje fall några bilder vad som händer med nya kontoret. Här pågår arbete med att lägga nytt innertak, samt att tvätta murstocken. Innertaket är nu klart och blev mycket fint!