Halv sphynx

 

Nej, vi har inte skaffat sphynx , men Sfinxen har däremot blivit av med all sin päls på halva huvudet.  I onsdags opererades den jättetumör hon haft i örat bort. Hon har varit lite halvdålig sedan dess, men börjar piggna till lite mer nu. Hoppas att allt kommer att bli bra nu!

Stöttor

Dagen har ägnats åt att tillverka två stöttor till vagnen. Mycket jobb och två som återstår men det är roligt jobb. 

 

Kropp


Den här bodyn sydde jag för längesen, men jag saknade tryckknappar och ville inte fortsätta använda de jag brukar - de är otroligt tröga att öppna. Köpte ju nya Prym tryckkknappar för ett tag sedan och de fick de bli även till den här. Tyget fyndade jag på Tradera. Jag säger fyndade eftersom det är en mjuk trikå, med ett härligt retrotryck. Svårt att få tag på fina trikåtyger om man inte går och köper nytt vill säga. Mönstret är från Ottobres nr 5.

Industrispionage!

Bilden talar sitt tydliga språk.....


Man får en speciell doft av vinkelslipning

Steg 1 forts: Demontering

Denna kväll gick det snabbare att få bort allt det gamla så nu är vagnen så ren att det som återstår på den är fortsatt blästring, tvättning och sedemera målning men framförallt att svetsa dit den nya konstruktionen som jag fortfarande inte vet exakt hur den ska bli. Det tar vi allteftersom. En ny bild bjuds i alla fall trogna besökare. Och till er som undrar så tog den vita grundfärgen slut ...


Triss i byxorHar sytt tre par muddbyxor. Dessa är i samma storlek allihop, men blir lite olika i modellen beroende på hur jag har gjort med mudden.

På hjärtbyxorna blev det en väldigt liten mudd, var egentligen ett misstag, men ser inte så dumt ut ändå.
På de blommande gröna fick det bli en bredare mudd. Byxorna blir ju lite större på det viset.
På det sista paret - råkade mudden bli lite väl smal men det får duga.

Tygen är fyndade på tradera förutom hjärttyget som jag hittade på en loppis.

Jag vill ha en skärbrännare

Steg 1 Demontering
Innan vagnen kan anpassas för Lizzi måste allt gammalt tas bort. Det gör man enklast med skärbrännare. Det har jag inte tillgång till så det får bli vinkelslip. Det fick bli en ny rejäl 180 mm på ÖoB - Best Tools för 600 kr. Ingen kvalitetsmaskin men den borde orka med bättre än de gamla små. Det gjorde den med besked men tyvärr tar det ändå jättelång tid. På en kväll lyckades jag bara få bort en stötta. Sonen hjälpte till med Perago roterande blästern och tog bort gammal färg från balkarna samtidigt som han undvek att bli träffad av mitt gnistsprut. Avslutningsvis har vagnen börjat få lite vit rostskyddsfärg. Troligen ska den bli gul när den är färdig.

 
 

Liff sniff ska få rum

När familjen ska få tillökning måste även huset få ett rum till. De två snedgarderober som gränsar till Stora sovrummet ska bort och detta stora rum ska delas av till ett barnrum och naturligtvis ett sovrum. Väggen kommer att hamna mitt i fönstret men det är enda sättet att fp ljus i bägge rummen om man inte ska ta upp flera fönster på gaveln och det ska vi inte. 

 Till att börja med så river vi ena snedgarderoben - lite bilder nedan från före och med tretexlagret avskalat.
   


Och nu över till något helt annat

Vår båt köpte vi ju på Motala båtvarv och köper man båt där får man aldrig med vagn till båten. Det tycker de man ska köpa separat alt hyra. Det kan de se sig i stjärnorna efter - snåljåparna.
Skepparn har dräför kollat båtvagsannonser maniskt senaste veckorna och till slut givit upp om att hitta något som passar bra utan fokuserat på något som är bra i grunden men som lätt kan byggas om. Till och med har planer funnit att bygga en vagn själv men bl a att konstruera styrningen är så svårt att det nog inte är värt besväret.
Till slut fanns det i alla fall en rejäl vagn i Västervik till riktigt bra pris. Säljaren var mycket trevlig och arla en söndagmorgon tog skepparn King Caben och styrde österut. Efter lite irrande kom han fram. Vagnen var klart större i verkligheten än på bilden - vad har jag gett mig in på undrade skepparn. Draget var 5 meter långt och krokigt dessutom. Drog man med det åkte vagnen bredvid bilen och så kan det ju inte vara. Säljarn lovade fixa borr och sprint och skepparn som tagit med sig vinkelslipen kapade bort det krokiga. En bränd borrmaskin senare (säljarens) var den kortade dragstången på plats och resan hem kunde anträdas. Drygt fyra timmar senare efter en resa i inte helt laglig hastighet kom ekipaget fram till Skänninge och baxades på plats på tomten. Nedan ser ni en bild från före (som säljaren tagit) och några när de första grejorna slipats bort.
Tanken är att vagnen ska förlängas något och få nya flexibla sidostöttor. Sedan ska den målas och bli kanonfin.

      

Lill Sniff


Nytt sytt


Det har inte blivit så mycket sytt under semestern. Trodde jag skulle sy jättemycket nu när det fanns tid. Men det var skönt att bara göra ingenting. Lite nytt tyg köpte jag dock. Helst vill jag ju sy i återanvända tyger, men jag hade svårt att motstå elefanterna. Därför fick det bli en liten lekdräkt i brunt. Den här gången har jag använt knappar från Prym. Det är verkligen kvalitétsskillnad! Men så kostar de också...

Och av lite restvirke...

...från bygget kan det bli en trapp.

 

Dags att komma ut...

Kul det är att skriva samma inlägg två gånger då - morr på blogg.se

Dags att montera den nya dörren så vi kan komma ut på vår nya fina altan. Det har påpekats märkligheten att inte har någon dörr. Det var ett spännande arbete - att göra hålet visade sig vara klart mer problematiskt än man kunnat ana. Jag trodde att det där fixar tigersågen galant men den får nog bytas ut för den blev trött. Makitavinkelslipen lade också av. Till slut som ni ser på bilderna nedan fick jag ta till gamla beprövade metoder som stämjärn och hammare. Njut av sviten nedan om ni orkar klicka er runt.

Först lite trevande smårivning:
       

sedan togs en del av karmen bort för att passa bättre ihop med den nya:
 

Nu blir det hål...
         

Och allt kommer på plats:
     


Här ser vi det färdigputsade resultatet. Om ett par dagar ska det målas.